Вітаємо з Травневими святами!

1 Травня - один з найдивніших всесвітніх свят. Навіть його родовід бере свій початок з придушення чиказької міською поліцією 1 травня 1886 заворушень, що спалахнули під час демонстрації місцевих робітників.
1 травня 1886 чиказькі робітники організували страйк і демонстрацію з вимогами 8-годинного робочого дня. Все це закінчилося кровопролитним зіткненням з поліцією. У відповідь на постріли з натовпу поліція відкрила вогонь, що призвело до масових жертв серед демонстрантів. Звичайно, поліція, як часто це буває, перевищила свої повноваження, проте навряд чи американським пролетарям варто було звинувачувати у подію тільки органи правопорядку, забуваючи про дії місцевих анархістів, явно намагалися пострілами з револьверів і метанням бомб викликати у відповідь вогонь на поразку. Не дивно, що святкування Дня солідарності трудящих часто переростало у сутички з поліцією. Через три роки Паризький конгрес 2-го Інтернаціоналу назвав 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

Довгий час 1 Травня відзначається як День міжнародної солідарності трудящих всіх країн. А в 1997 році це свято перейменували в Свято весни і праці.
А ще Першотравень називали святом весни. Він дійсно був першим весняним святом, не рахуючи Пасхи.Люди раділи оновленню природи і дружно йшли на демонстрацію. Вона була не тільки політичною акцією. Вона давала можливість зустрітися з друзями, побачити свій колектив, школу всю відразу. Після демонстрації люди по-дружньому об'єднувалися, приймали гостей. Святковий стіл був обов'язковим атрибутом Першотравня.
А потім почалася перебудова. Від всенародного свята залишилося тільки два вихідних дні. Називатися він став скромненько - Святом весни і праці. Демонстрації на вулицях сіл і міст припинилися.
Сьогодні це колись ідеологічний свято, втратив свій політичний характер, і кожен з нас по-своєму зустрічає і відзначає 1 травня. Але до цих пір багато хто пам'ятає легендарні «МИР! ПРАЦЯ! ТРАВЕНЬ! ». І щоб не стояло за цим гаслом, нехай 1 травня всім нам принесе мир в нашій державі, радість (від праці), світ і травень! Зі святом, з Першотравнем!

Кiлькiсть переглядiв: 98

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.